25 Temmuz 2009 Cumartesi

Vena Amoris

Evliliğin ve bağlılığın sembolü neden yüzüktür? Neden sol elin yüzük parmağına takılır?

Bu iki soruya cevap verebilmek için geçmişe antik çağlara ufak bir seyahate çıkmamız gerekiyor. Seyahat etmemiz gereken antik uygarlık ise Mısır uygarlığı...

Antik mısır uygarlığında çember, sonsuzluğu ve zamanı temsil ediyordu. Çünkü çemberin, zaman gibi, başlangıcı ve sonu yoktu. Çemberin neresinden başlarsanız başlayın, yine başladığınız yere ulaşırsınız, tıpkı yaşam gibi. Aynı zamanda çember, tapınılan ay ve güneşin şeklindeydiler. Bu çemberin sembolik önemini daha da arttırıyordu. Çemberin

Bu sebeplerden dolayı, antik Mısır'da kamış otundan ve diğer bitkilerden yapılma, yüzükler ve bileklikler kısa zamanda aşk, bağlılık gibi kavramlarla özdeşleştirildi. Sonsuz aşkın ve bağlılığın sembolü haline geldiler. Ayrıca çemberin içinde daire, bilinen ve bilinmeyene açılan yeni bir kapıyı sembolize ediyordu. (Pırlanta sonsuza kadar mottolu reklamlara aldanmayınız, doğrusu Yüzük sonsuza kadar olmalıdır. : )

Bir antik Mısır efsanesine görede, sol elin 4. parmağının(yani yüzük parmağı) damarları, doğrudan kalbe bağlıydı. Antik inanışa göre ise duyguların ve düşüncenin merkezi kalp idi(gönül gözü, taş kalpli, kalpsiz deyimlerini düşünün.) . Daha sonra bu efsane Yunanlara, Yunanlardan Romalılara geçti. Romalılar kalbe doğrudan bağlı olduğu düşünülen bu damara "Vena Amoris" adını verdiler ve efsaneyle birlikte Mısır geleneğini aldılar. Bu gelenek, antik dünyanın 2/3'ünü fetheden Romalılara geçtikten sonra ise nasıl dünyaya yayıldığını düşünmek hiç zor değil.

Böylece yüzük günümüzde tüm dünyada yepyeni bir hayata açılan, duyguların merkezi kalbe doğrudan bağlı olan, ölümsüz bir birlikteliği temsil eden bir sembol haline geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder